top of page

Boženka - Návod na léčbu wry neck u kuřat

Aktualizováno: 30. 1. 2022


Slepička hedvábnička Boženka nám zamotala život.


A jak to tedy bylo?


Původní majitelka, se kterou jsem na Boženku byla domluvená mi pár dní před jejím vyzvednutím psala, že Božence padá hlavička. Dále mi psala že ji chce manžel zabít. No to teda ne…o Božence jsem už věděla, takže jsem se ji rozhodla přijmout i když jsem věděla že to bude “starost”. Už jsem nemohla říct ne, kvůli tomu že má nějaký fyzický problém, co když se to dá léčit? Svého psa byste taky zabili, kdyby se mu něco stalo s hlavou?


Pro Boženku jsme jeli až za Brno. Když jsme dorazili, paní nás vzala do místnosti, kde měla Boženka svoje bezpečné, oddělené místo. První pohled na ni mi řekl, že je to ještě horší, než jsem si myslela. Boženka sice stála, ale nebylo vidět nic víc než opeřená záda a její krásný hedvábničkový ocásek. Krk s hlavičkou měla stočený pod nohy.

“Ráno jsem ji viděla ale jíst a měla hlavu nahoře” řekla mi paní. Zeptala jsem se i přes to, jestli sama jí a pije a prý ano. Boženku jsme si vzali do přepravky, odjeli. Bylo mi jasné že to nebude jen tak.


Po příjezdu do Brna jsem volala na místní veterinární fakultu, kde je i veterina pro různé druhy zvířat. Po pár telefonátech jsme se protlačili na další den ráno. Máme přijít v 8 ráno a počkáme, uvidíme, kdy bude mezera, aby nás někdo přijal.


VETERINA


Na další den ráno jsme já a Boženka už před 8 čekaly na veterině, kolem 8:30 jsme se dostaly do ordinace. Slepička byla vyšetřena a vypadlo to na nějaké traumatologické – následné neurologické zranění. S tím se nedá prý nic dělat…Přes to, ale v malé naději jsme dostaly prášky a kapičky proti bolesti, antb na zánět, kdyby se náhodou jednalo přece jenom o něco jiného. Bolestí ale prý netrpěla…no aspoň něco.


Pro Boženku jsem na veterině vyžebrala ještě nějaké dobroty 😊 a vyšlo to, za odměnu, jaká byla šikovná slepička dostala granulky, které s chutí zobala. Chuť do života tedy měla, to Vám povím.


Týden braní léků 2x denně, to zvládneme. Boženka vypadala možná trošku šíleně…no co si budeme 😊 Ale žít chtěla. Naučila se se svým handicapem žít. Bylo hezké pozorovat, jak si hledá cestu k všedním činnostem takové slepičky. Po mnoha pádech, a to opravdu doslova, stresu a občasného šoku co se kolem děje, kde se nachází a kdo vše kolem ní je, chtěla žít.

Po 4 dnech prášky nezabíraly, kdyby to bylo něco infekčního – virového, mělo by se to projevovat. Jenže nic. Rozhodla jsem se to s Boženkou ale nevzdat, věděla jsem, že něco podobného řešili manžele Vincourovi se svým Kuříkem, který měl od mala takto svěšenou hlavičku. Zjistili jsme, že slepička trpí získanou “nemocí” zvanou Wry neck in Chickens. Tato nemoc může být vrozená od mala, nebo získaná úrazem, právě jak to měla Boženka, nejspíš po napadení dalšími slepičkami. Stačila jedna špatná rána do hlavičky…


Začali jsme okamžitě o této nemoci zjišťovat vše. Míša nám k tomu poslala návod jak tuto nemoc léčit.


NÁVOD NA TUTO LÉČBU NAJDETE NÍŽE!


Postupovali jsme podle návodu, který jsme dostali, avšak po čase jsme si jej trochu upravili. Dostanete od nás verzi originální i verzi od nás.

Léčba se měla původně měnit po týdnu a trvat 3 týdny. Jenže začal mě trápit k tomuto další problém…

Slepičky jsou sociální zvířata, a jsou velmi nerady samy..potřebují k sobě alespoň jednoho partnera, se kterým si budou povídat, čistit se, zobat si, ulehat… Jenže jak můžeme sehnat Božence slepičku s jejím postižením? Aby Boženka zvládala obyčejné věci, dali jsme ji do veliké přepravní klece, kde měla dvě misky s jídlem a misku s vodou, která mohla být naplněna jen trochu.

Misky měla stále na stejných místech, a prostor se ji nijak neměnil, aby věděla při svém zamotání, kde se nachází a kde co je. A proč ji byla miska s vodou doplněna jen z části? Bylo to kvůli případnému utopení, Boženka krásně pila i jedla ale samozřejmě ne jako ostatní slepičky, našla si vlastní styl, ale nemohli jsme riskovat, že by ji někdy v misce třeba zůstala hlavička. Za pár dní se ve své kleci zorientovala a věděla přesně kde co je, po každém podání léků (2x denně) jsme ji vždy dávali na stejné místo, aby věděla, kde je a mohla se jít napít.


LÉČBA PODLE NÁVODU


První týden léčby se nic neprojevilo. To ale nikdo ani nečekal. Když se přecházelo na 2 týden léčby, za pár dní jsme zaznamenali změnu. Boženka byla živější, zvedala více hlavičku a zajímala se o věci, které se děly kolem. Hodně jedla, čistila si pírka…Bylo to neuvěřitelný, ta léčba vážně zabírá.


Druhý týden jsme se rozhodli již nepokračovat v léčbě podle popisku, protože nám bylo jasné že tři týdny Božence stačit nebudou. Proto jsme pokračovali v léčbě léků jako první týden. Boženka se lepšila, bylo neuvěřitelné pozorovat její chuť a boj žít. Jenže mně stále trápilo to, že je Boženka sama, kamarádka ji chyběla. Proto mě napadlo kontaktovat azyl pro drůbežníky v Polsku, kam se dostal i Kuřík od Vincourů. Ptali jsme se na dvě možnosti: Jestli by Boženku po velkém zlepšení v budoucnu nepřijali, nebo by nám nedali vědět, kdyby někdo hledal domov pro nějakou postiženou slepičku, která by s ní mohla později v budoucnu bydlet venku. S Poláky jsme se domluvili že nám dají vědět 😊 Pro jistotu jsme se ještě zeptali, jestli mají zkušenosti se získanou nemocí, kterou trpí Boženka. Bylo nám odpovězeno že ano, a že ta léčba, kterou ji dáváme pomůže na 100 %. Chce to jen čas, a vitamíny dávat třeba do konce života. Tato zpráva nám dala další obří naději, že jednou slepička bude zdravá běhat venku s ostatními. Všecko krásně zapadalo do sebe…jen holt Boženka bude muset být do jara sama, to ale zvládne!


Třetí týden léčby přinesl největší pokrok. Jedno ráno jsem Boženku viděla, jak má několik minut v kuse hlavu nahoře, skoro tak jako kdyby byla zdravá. Nebylo to na 100 % ale pokrok neuvěřitelný. Takto se den za dnem lepšila, hlavičku nosila nahoře, sice když ji hlavička spadla začala se ji kroutit trochu jinak, ale takhle byla už málo kdy. Jeden večer jsem viděla, jak dokonce leží jako zdravá slepička s hlavou v křídle a spinkala! Tohle mě rozbrečelo. Božence jsem říkala, jak s námi bude žít v domečku a bude to naše slepička. Taky jsem ji slibovala že ji vezmu ven na sluníčko, jakmile bude nějakej pěknej den. Moc jsem se těšila na to, jak Boženka bude zdravá bude užívat života.


ODCHOD


Jedno ráno po velkém zlepšení, kdy jsme Boženku brali už skoro za zdravou, Boženka spala déle, než bylo zvykem. Když kolem 10 hodiny pořád nevstávala, šla jsem ji pro jistotu vzbudit, viděla jsem, že dýchá, takže by mělo být všechno v pořádku. Když jsem otevřela klec, Boženka nereagovala, začala jsem ji hladit a mluvit na ni, nic. Žádná reakce, žádné kvoknutí. Boženku jsem vzala do náruče, dýchala ale nereagovala. Stáhla jsem ji trochu spodní víčko a viděla že okem reaguje, koukala kolem. Dlouho ale neudržela a spodní víčko se zavřelo. Tělíčko bylo bezvládné…Boženka přes noc ochrnula. Její duše byla v těle, které nemohla ovládat…


Volala jsem veterináři, probírali jsme, co se asi stalo, nedá se nic dělat…takhle žít nemůže. Rozhodli jsme se Boženku odpoledne nechat uspat.


Jelikož byl krásný slunný den, věděla jsem, co musím udělat. Boženku jsem vzala na sluníčko, tak jak jsem ji slíbila už před několika dny. Věděla jsem, že to bude její poslední slunce, tohle si ona zaslouží. Boženku jsem v náruči donesla na sluníčko, které hřálo moc pěkně. Stály jsme tam společně nějakou chvíli. Občas jsem Božence stáhla víčko ať se podívá naposledy na svět kolem sebe. Viděla jsem, jak hýbe očima, je tam, v tom tělíčku je naše silná Boženka.

Říkala jsem Božence pěkné věci, myslím že mi rozuměla, necítila jsem z ní vůbec nic negativního. Užívala si slunce a nic jiného neexistovalo, žít teď a tady, tak jak to má být. Než jsme odešly, řekla jsem Božence, že klidně může jít, ta představa že bychom ji museli brát na veterinu, kde bychom ji museli uspat se mi nelíbila…musela sem jí to tedy říct.


Po pár minutách jsme odešly, jakmile jsme vyšly ze slunce na stinnou Louku, Boženka dostala křeče. Jen jdi holčičko, řekla jsem. Boženka za pár chvil umřela, zastavilo se ji srdíčko. Boženka se rozhodla sama odejít, jakmile jsme ji pustili, měla možnost si vybrat, udělala to. Zvolila si svobodu. Boženka mi zemřela v náruči. Byl u toho Daniel, a pár zvířátek. Naše holčička umřela svobodná, za doprovodu své rodiny. Užila si poslední slunce, a tak mohla jít.

Byla jsem šťastná a zničená zároveň, tohle nikdo nečekal. Boženku jsme odpoledne odnesli do lesa, položili ji pod stromy na slunné místo. Tohle byla smrt, co si ona zasloužila. Šla dál. Nyní je volná, zdravá, její duše bude užívat slunce navždy.


Miluji tě, sbohem.


NÁVOD NA LÉČBU WRY NECK U KUŘAT

Zde je odkaz na léčbu, v originále, tedy anglickém jazyce. My jsme tu nejdůležitější část přeložili do češtiny, ať je dostupná více lidem.

Důležité informace k léčbě


Je důležité zajistit, aby váš pták během tohoto problému dostával dostatek jídla a pití. Ptáci s těžkými případy Wry neck nemohou jíst a pít dostatečně, aby přežili. Budete muset opatrně umístit jejich hlavu do misky s krmením a opatrně ponořit do vody jen špičku zobáku. Dávejte pozor, abyste ptáka neponořili příliš hluboko do vody a abyste ho při snaze pomoci nestresovali.

V závažných případech budete muset použít ruční krmnou stříkačku a přípravek pro ruční odchov ptáků v kleci. Můj kluk Spot musel být ručně krmen 2 měsíce, ale přežil a stal se otcem spousty zdravých mláďat.

Pokud budete mít vy a váš pták štěstí, bude ruční krmení a vitamíny vše, co je potřeba.


Podávání prednisonu se nesmí náhle ukončit


Než představím svou léčbu, musím zmínit, že několik veterinářů vyjádřilo obavy z používání prednisonu. Navrhovali, aby se místo něj podával Celebrex nebo Metacam. Ty jsou také protizánětlivé. Chápu jejich obavy, ale já postupně snižuju dávku a nepřestávám prednison podávat jen tak jednoho dne. Nepozoroval jsem žádné nežádoucí účinky a prednison je levný, zatímco Celebrex a Metacam jsou drahé.

Mnoho veterinářů si myslí, že prednison je v pořádku, a dokonce byl předepsán pro mého ptáka.


Veterinární informace o prednisonu


Pokud se s léčbou začne dříve, než se příznaky zhorší, pták se zcela uzdraví. Následující údaje platí pro dospělého asi dvoukilového ptáka. U menších ptáků snižte dávku. Nepřehánějte to se selenem, ve velkém množství je toxický. Zvířata lépe snášejí zejména vitamin E a vitamin B.


První týden podávám

Jednou denně

asi 1/4 tabletky lidského komplexu vitamínů B nebo stříknutí tekutých vitamínů B.

:25 mikrogramů selenu

Dvakrát denně

2,5 mg prednisonu

400 IU vitaminu E

Druhý týden podávám

Jednou denně

2,5 mg prednisonu

400 IU vitaminu E

Asi 1/4 kusu tablet lidského komplexu vitamínů B nebo střik lidských tekutých vitamínů B

Každý druhý den

:25 mikrogramů selenu

Třetí a následující týdny podávám

Jednou denně

2,5 mg prednisonu – každý den méně a méně – po třetím týdnu už žádný.

400 IU vitaminu E

Kousek lidské tablety s komplexem vitamínů B nebo střik lidských tekutých vitamínů

Jednou týdně

:25 mikrogramů selenu


Nepřestávejte náhle užívat prednison, otok se znovu objeví. Dávku snižujte postupně. Rekonvalescence může být pomalá; pokračujte v podávání vitaminu E nejméně několik týdnů.


Prednison můžete dostat u veterináře; jen popište problém otoku mozku pravděpodobně v důsledku zranění. Ano, mozek hedvábníků vyčnívá otvorem na vrcholu lebky. Vytiskněte si obrázky na stránce Silkies Have a Hole in Their Head a ukažte je svému veterináři.

Váš veterinář by vám mohl navrhnout jiný protizánětlivý přípravek, například Celebrex nebo MetacaVitamín E, selen a komplex vitamínů B nebo tekuté vitamíny seženete v každé lékárně.


Náš postup: Selen a Béčko jsme sehnali v tekutém stavu. Vitamín E v kapslích, jako olej, tudíž stačilo pokaždé tobolku nakousnout nebo udělat díru a měli jsme jej taky v tekutém stavu. Takže jsme vitamíny krom prednisonu vstřikovali Božence do zobáčku. Seženete na internetu, stačí hledat, a ani ne moc 😊 Boženka vážila necelých 900 gramů. Podle návodu na 2 kilového ptáka výše jsme vypočítali kolik kapek je třeba aby to pokrylo danou dávku. Je třeba se podívat na obal od vitamínů kde si spočítáte kolik kapek odpovídá požadované dávce. Kdybyste nevěděli, jak vypočítat danou dávku, napište nám, pomůžeme Vám se k ní dopracovat, napište na email lesana@nechmerust.cz Naše zkušenosti:

Během druhého týdne, kdy se Boženka nejvíce zlepšila, měl se postupně vysazovat prednison. Když jsme se o tom radili s naším veterinářem, řekl nám, že prednison se sice musí vysazovat postupně, ale až například po opravdu viditelném zlepšení, 14 dní počkat, brát stejnou dávku a potom začít ubírat, jinak by se otok mohl opět vrátit. Jelikož jsme se od kamarádu z Polska dozvěděli že tato léčba je účinná na 100 % a vitamíny můžeme podávat pořád, klidně do konce života, a věděli jsme, že doposud Božence léčba zabírá. Rozhodli jsme se v léčbě pokračovat jako 1 týden, tedy:


Jednou denně

asi 1/4 tabletky lidského komplexu vitamínů B nebo stříknutí tekutých vitamínů B.

:25 mikrogramů selenu

Dvakrát denně

2,5 mg prednisonu

400 IU vitaminu E

Jelikož jsme doufali že s tímto průběhem, jak to šlo dobře a rychle, bude Boženka během 14 dnů ok, chtěli jsme po postupném vysazování prednisonu, dávky vitamínů snížit tzn. Přejít na druhý týden. Naše dávky 1 postup – do vysazování prednisonu – do velkého viditelného zlepšení 2.5 mg prednisonu ( ½ prášku, 1 prášek = 5 mg ) 2x denně 5 kapek Béčka 2x denně 5 kapek Selenu 2x denně 1 tobolka Éčka 2x denně 2 postup – při vysazování prednisonu – po velkém viditelném zlepšení 2.5 mg prednisonu ( ½ prášku, 1 prášek = 5 mg ) 1x denně – postupně ubírat dávky – jak ubírat, prokonzultujte s Vaším veterinářem 5 kapek Béčka 1x denně 5 kapek Selenu obden 1 tobolka Éčka 1x denně 3 postup – po vysazení predninosu 5 kapek Béčka 1x denně 1 tobolka Éčka 1x denně 5 kapek Selenu 1x týdně

313 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Avala

bottom of page